Liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord privind inasprirea disciplinei fiscale. Va fi insa un acord doar pentru tarile zonei euro. Si asta in conditiile in care reprezentantii celor 27 de state membre au esuat in incercarea de a modifica tratatul Uniunii Europene, in special din cauza opozitiei Marii Britanii si Ungariei.
Premierul britanic David Cameron a pus conditii pe care Franta si Germania le-au considerat "inacceptabile", a declarat presedintele francez Nicolas Sarkozy. "Daca am accepta o derogare pentru Marea Britanie, ar insemna o punere la indoiala in opinia noastra (...) a unei mari parti din activitatea depusa in serviciul unei reglementari a finantelor, o reglementare necesara", a subliniat presedintele francez.
Premierul britanic David Cameron a spus ca intersul Marii Britanii nu era protejat, daca s-ar fi modificat tratatul UE.
"Daca nu poti obtine siguranta in interiorul tratatului, este mai bine sa ramai in afara."Ce a iesit nu este in interesul Marii Britanii, prin urmare, nu am acceptat. (...) Nu puteam sa prezint acest nou tratat Parlamentului nostru", a precizat Cameron.
Presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a declarat ca cele 17 state care fac parte din zona euro vor negocia un nou acord interguvernamental pentru consolidarea disciplinei fiscale, iar lor li se vor alatura sase tari care in prezent nu au aderat la moneda comuna.
Este vorba de Danemarca, Polonia, Letonia, Lituania, Bulgaria si Romania.
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a decarat ca summitul Uniunii Europene a dus la un rezultat foarte bun.
Deciziile adoptate au fost "destul de aproape de un pachet fiscal bun, compact", a adaugat presedintele BCE.
"Va fi o baza pentru o politica economica mult mai disciplinata pentru statele membre ale zonei euro. Si cu siguranta va fi de ajutor in situatia prezenta", a apreciat presedintele BCE.
BCE va administra Fondul de salvare din zona euro
Banca Centrala Europeana (BCE) va administra actualul Fond de salvare din zona euro (FESF) si, pe viitor, Mecanismul european de stabilitate (MES), ce urmeaza sa ii succeada primului in 2012, a declarat presedintele francez Nicolas Sarkozy.
"Am ajuns la un alt acord, pot sa vi-l anunt, Banca Centrala este cea care va gestiona FESF si MES", a spus Sarkozy.
"A fost o propunere a lui Draghi care recomanda ca Banca Centrala sa fie pusa in serviciul Fondului european, am considerat ca este o idee foarte buna, operatorul fondului va fi, deci, Banca Centrala Europeana", a explicat presedintele francez. "Pentru noi, aceasta este o mare satisfatie si este un element in plus care va consolida increderea in acest fond", a mai spus acesta.
Aceasta decizie intervine in timp ce fondul de ajutor actual, temporar, FESF traverseaza o perioada dificila. El urma sa fie consolidat de la 250 de miliarde la 1.000 de miliarde de euro. Dar acest obiectiv a fost revizuit in scadere, din cauza apetitului redus al investitorilor pentru zona euro.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu